Vítajte u Miry!

Vítajte u Miry!

pondělí 16. listopadu 2015

Hovory z krčmy II. - Povedená svadební cesta

Chlapé sa řehtali jak Holčákové kobyly a búchali sa dlaňama do kolén. Pak si štrngli a borovičkú přiložili do kotla tých vzpomínek. „Tož faň, ale z Jurú sa dalo počítať, jak to raz dopadne, lebo je to starý somár. Ale gdo si spomíná, jak Boža vdávala tu najmladší?“, naráz sa ozvál z roha Joža – taký gengloň, co bývá na kotároch a v dědině sa ukáže enem v pátek v hospodě. Aj proto každého překvapílo, že sa ozvál zrovna on, ale na druhú stranu, dobře že to spomjél, lebo  na toto sa zapomenút nesmí.

Boža býla jak nejaká královna z pohádky , lebo takéj mjéla tři céry – pjeknú, chytrú a kurvu. Tá pjekná zvládla mjet do třiceti tři děcka, každé s iným chlapem; s děckama ostala na ocet, bývá furt u mamy a všecký čas jej zabere upomínání o alimenty. Tá chytrá stihla děcko enem jedno, ale povédlo sa jej nakecať jednému pracháčovi ze Zlína, že je jeho a včil je ona z děckem za vodú a její starý za katrem lebo ju chcel zaškrtiť, gdyž sa týdeň po svajbě dověďél, jak ho vypékla. Tož a téj třetí, najmladší, sa mezi luďma pravílo „zájazdový autobus“ lebo jak by na svoích dobrodružných výletoch chytla sifla, či cosik podobné, tož by sa v tem pak prý zvezla najméň půlka dědiny.

Néni divu, že sa Mila (tak sa tá najmladší menuje) vydála hledať ščestí ve svjetě. Netrvalo dlúho a už frčala dědinú novina, že sa Mila zalúbila v Rakúsku a že sa s Dýtrem budú brať, lebo je to ten pravý a  lebo préj už je najvyšší čas. Gdyž sa Dýtr objavíl v dědině, tož všici pochopíli, jaké je euro mocný kúzelník, že láska je slepá a krom teho že procházá ne enem žaludkom ale aj šrajtoflú. Rokama ho věčinú otipovali na spolužáka Franca Jozefa  a vizážů na nekeho z Adamsovej rodiny.

Ale včerty, šak si ho bere Mila a ostatným je po tém hovno. Túto větu si plno ludí pravílo druhý deň po tem, co sa Dýtr z Milú ukázali v hospodě a všeckým tak pjekno výkládali o Rakúsku, až sa vypílo a žehrálo všecko co sa dalo. Dýtr všecko poplatíl a ogaři ho pak v pět ráno vézli na táčkách přes celú dědinu k Boži do baráku a vyřváňali „Na krásném modrém Dunaju“ až sa skla v oknoch třásly jak sulc.

Tož tak si snúbenci urobili nošu nových kamošú a jak do hospody za necelý mjesíc dorazíla hromadná pozvánka na svajbu bylo z teho velké haló. Jednak lebo býlo pozvaných asi třicet ludí, co sa z Dýtrem najvěc ožhrali (jeden věčí výpitek jak druhý) a druhak že tá svajba nebýla plánovaná do dědiny, ale  až do Mikulova a k temu ešče na zámku.

Šecko náplanované a zaplacené, autobus aj bývání ve špiglnigl hoteli, cedulka ze zeznamem zvaných hostí sa výčepem nésla od jedného stola ke druhému ze zvědavosťú aj ze závisťú.  Chlapé hnedkaj zvolali válečnú poradu, jaký vymysleť svadební dar a jak to celé porychtovať, aby si tú akciju všeci užili. Dar byl vymyslený hnedkaj, préj cosik zdravého – tož velkým demižonem sliovice sa nikdy nic nepokazí. Pak eště kdosik navrhovál přihodit k temu aj hrací automat z hospody, lebo naposledy ho Dýtr obtúlal skorem celý večer, tož asi sa mu lúbil. Hospocký je z tým nápadem poslál rači hnedkaj zatepla do řiti a tož sa uznésli, že sa prohrabú a prosmýčí húry a kolně a vyberú neco „echt“ valaského.

Dva dni před tú velkú událosťú sa chlapé v hospodě zešli zesumírovať, co gdo dosmýkal z tých domácích pokladů. Po dlúhej a vášnivej debatě vybráli z hromady zgarbů opletený demižon na tu slivovicu, pak bečicu na hňápané zelé (tož, to budú mjěť Rakušáci radosť!) a ešče valaský kroj pre ogara – šak je potřeba rozmýšlať aj nad potomstvem, no né? Na jakésik také závistivé pošklébky, že co jak sa im narodí cérka, Jaroš (kerý sa vymenovál vedúcím výpravy, lebo sa slúbil postarať o tekutý obsah teho daru pro ženicha) odbékl: „Šak co, včilka je stejnak tá emancypacija a aj roba može chodiť v gaťách. Furt lepší, jak gdyby ogar létal v sukni.“

Jak by sa v sobotu ráno kdosik podíval z letadla na našu návsu, tož by si pomyslél, že sa u autobusovéj zastávky slétl húf krkavců. Jak by zlétl trochu nižše, zistíl by, že to nejsú ptáci, ale černé obleky, tmavé šlajfky, sváteční klobúky z Tonaku a naleštěné lakýrky. Krkavci krákali jeden přes druhého, co chvilu sa nekeří rozhýkali smíchom a křídlama sa búchali po chrptoch. To ale enem do chvíly, gdy k hejnu na jehlových kramflekoch docupitála Boža a sestry od slečny nevěsty. Už zdálky sa tvářila, jak by tú novú lodičkú stúpla doprostředka čerstvého kravinca a gdyž dorazila k temu svadebnímu ptactvu, tož namísto „Dobré ráno, súsedé!“ dala ruky v bok a spustíla: „Vy oslé! To že sa zeťák zblázníl a vzkázal pro vás na svajbu neznamená, že sa rochnete už cestú tam a zrobíte hromadu ostudy. Jak sa kerýsik nebude chovat jak sa sluší, tož ho vlasnoručně vytáhnu za pačesiska venek a zliskám jak vánočního kapra.“

Krákání aj smích býly v tu chvílu v čudu a aj gdyž sa začál červenec, tož teplota spadla kamsi pod nulu a na rantlu střechy od zastávky počaly pučať střechýle. Prvý sa, jako správný vedúcí, spamatovál Jaroš: „Jaj, Boženko naša zlatá, co si to o nás myslíš? Šak ideme tým mladým (zmlknul, lebo si spomjél, že Dýtr je o deset roků starší jak on), tým ščasným novomanželom povinšovat a předať dárky, šak hen,“ namířil prstom tam, gde odpočíval desetilitrový opantlený demižón. Bože sa zúžily zornice tajak kobře, gdyž sa vítá z myškú. „Šak právda, zaséj gořala, co iného! Ale chráň vás ruka páně…“ Významno sa odmlčála a znova vytáhla obočí snáď o půl metra. Na návsi, okrem svadebního stádečka, v tu chvílu nigdo iný nebýl, ale ve všeckých oknách sa nápadno húpaly firhaňky a aj sa dalo začút, že sa sem tam kdosik zasmíl.

Jaroš sa vrátil ke kamošom, otřél si šnuptychlem spocenú lebezňu a vydéchl: „Krúci, tu mjeť doma, tož ju fackuju od samého rána. Ale ogaři, cosik na tem pravdy je. Ideme vlastně na cudzí svaďbu a nemožeme sa tam chovať jak hovada.“ a lísknul Kaju, kerý postával prám vedla něho a zamyšleno sa žďáral dvúma prstama v nosi.  „Slubme si včil, že sa opanujeme a že slopať začneme až spolem z ostatníma.“ Tož chvílu bylo ticho, ale pak jeden po druhém potichúčky zažbrbláli „Tož ja“.
V tu chvílu na náves dorazíl autobus šoférovaný Svaťú Kudlákem z vedlejší dědiny. Svaťa zakočíroval k zastávce, zastavíl a zeskákal ze schodků venek usmívaja sa jak měsíček na hnoju. „Tož vítám prvých pasažérů ve svoim novém Neopláně, prám včera sem ho dovézl rovnú z fabriky!“ Všeci si včíl uvědomíli, že Svaťa dovčil fakt kočíroval takú postarší Karosu a pomály venďa dovnitřku, rozhlížali sa zvědavo jak na ekskurzyji, nekeří skorem aj ve dveřách pozdravíli. Zesedli sa v zadní půlce, pak nastúpila svadební matka ze svojú suitú, dveřa fúkly a poschoďák sa dál do pohybu. Zrazu sa ozválo jakésik zachrchlání, až sebú všeci trhli, a potém aj hluboký hlas, lebo Svaťa sa ujál mikrofóna: „Vážení pasažéři. Vitajte na palubě a dúfám, že naša cesta rychlo uteče. Prosím, abyste nedávali nožiska na potahy a nenasvinili na zemi. U každého sedadla je popelník. Popelník je od slova popel a lebo sa v temto autobusi nekúří, tož tyto ostanú prázné a čisté. U keho tam najdu žuvačku či iny gizd, tož mu zítra urvu ušiska až u kulí. Milí pasažéři, ešče jednúc vám za našu firmu přeju příjemnú cestu.“

Po temto antré všici seděli jak vyřezaní a neodvážili sa ani klapnút zobákem. Až před Vizovicama sa počál jaksi ošívať Janek Dořičák, obrátil sa na chlapy a polohlasno špitnúl: „Kurňa chlapi, též je vám taký hic? Já už su spocený až na řiti.“ Ostatní na tem býli asi podobno, zhleďa rozeplé košule, splavené lebezně a očiska v slúp. Jaroš sa nadéch a na celý autobus zařvál: „Herdek Svaťo, pusť větrák, šak je tu jak v sauni.“ Na to došla obratom odpověď z mikrofóna: „Hoši, mosíte to vydržat, je asik pokazená klimatizacija a okno sa dát otevřiť enem u šoféra.“ Svaťovi, Bože a kumpanyji vepředku bylo faň, otevřeným okénkem pofúkával větřík,  zato vzadku sa počínalo peklo. Venku sa slunéčko řehotalo na plný céres a vevnitřku sa horkem pomály roztékaly plastové rantly na sedadloch. Všici lapali po luftu tajak kapři po výlovu, rozháňali horký luft novinami, ale všecko marné. Janek, kerému sa zdálo že si o rozpálenú koženku na sedátku popálil řiť a včil na ni má  plyskýře, sa pomály postavíl: „Já sa nechcu uvařiť v totéj blbéj kysni.“ Jak si stúpnul, tož si aj všimnúl na stropě jakésik klučky a v rozhycovanéj mozkovni mu naskočilo, že v autobusi bývajů aj střešní větráky. Nezaváhal, otočil klučkú a trhnúl. V ten raz sa autobusem prohnal né větřík, ale skorem tajfún. Janek sa vznésl skorem o metr do lufta a pak sebú mlaždíl do uličky mezi sedačky prám na tu svoju popálenú řiť. Kus střechy nad ním sa odlúpl jak víko z konzervy ze sardinkama a sardinky vevnitřku užaslo hleďéli jak odlétá kamsik dozadu. Pak enem býla čuť velká rocha, jak gdyž Cyríl Struhařú raz ožralý pobúral z lakatošem řadu popelnic před hospodú, a veličajzný řev ze sedadla šoféra. Všeckým pomály docházalo, že Janek našél núzovú ďúru, kerú sa može vylézť, jak sa autobus převrátí na bok a nedá otevříť dvéřka.

Jak vylézli venek, tož si připadáli, jak na natáčání Kobry jedenást. Po silnici býl rozmetený jakýsi drobjazg, ve svodidloch nešťastno poblikávala blinkrama pomačkaná dodávka, keréj vzadku ešče vězéla škodovka, kerá to nestíhla dobrzdiť. Svaťa létal koléj teho svojého gabrioleta jak sovětská družica, rozhazovál rukama a cosik ječál. Pak už enom dojéli od Zlína poliši, zavřéli najprv silnicu, pak Janka ze Svaťú a po hodině stál u odstaveného Neoplána enem tichý hlúček (otázka, esli može byť hlúček tichýJ). Tož tichý…až na Božu. Tá řvala na chlapy, že sú to ti najvětší hňupi pod slunkem, pak zas si šnuptychlem rozmazávala šminky a sopel a gébila, že přide o svaďbu svojého najmilejšího děcka.

Jaroš ju asik chcél ukludnit, tož k něj došél a tichúčky pravíl: „Ná, Boženko, možeš sa svézť do Zlína našú linkú a pak dojet vlakem.“ Tú našú linkú myslél linkový autobus, kerým sa v sobotu ráno vyjížďalo z našéj dědiny do Zlína na nákupy a kerý zastavovál kúsek od místa, kde včil býli. Ale Boža v tem rozčulení asi špatno čula aj pochopíla. „Ty gyzde zgrčaný otlemený, na jakém šulínku? Já ti, ty prasa staré, ošvácám po téj plesnivej lebeni, že ťa přejde nálada na šulínky!“ Naščestí sa to brzy osvětlílo, Jaroš býl propuštěný v nemilosti a potém to všecko zachránila Božina cérka, tá chytrá. Enem vytáhla z kabelky mobil a že ve Zlíně mjéla přes teho svoího podnikatela hafo známých, tož do čtvrthodiny zehnala náhradní autobus.

Boža ju obtúlila a hnedkaj dodála, že naco autobus, gdyž ony sa vlezú do auta a ti pazgřivci, ancijáši, kvůli kerý sa málem zabíly, sa možú dohrabať dom třeba po tých svoich gramlavých ožhraleckých hňápách. Zaséj zasáhla prostřední cérka a ať sa mama před svaďbú už nenervuje, že už tého býlo dosť a že to býla hlavně Svaťova chyba, že neměl autobus v rychtiku. Enem ju ukludnila, tož u nás zatrúbila bílučká Karosa a mohlo sa vyraziť nanovo.

Tož ale nálada býla jak v krematoriju, chlapé přemyšláli co včil zakúšá na policajtoch Janek (na Svaťu nemysléli, temu to patří, hňupovi) a Jaroš vzdýchl: „Jaj, tož totok sa dá enem přepiť…“ Vytáhnul zpod sedátka demižón a dar nedar, řádno si z něho hutnúl a pak aj ostatní ogaři počnuli všecku svoju bolesť a křivdy utápjat v téj najlepší meducíně. Autobus sice stačíl dojeť do Mikulova před obřadom, ale vystúpili z něho enem roby. Chrápajúcí namol popité chlapy kázala Boža šoférovi sofort dovézť zpátky do dědiny. Prví sa obudili prám jak Karosa točíla na návsu a trocha sa zbrchali až jak seďéli na lávce u zastávky, z keréj ráno vyjížďali. A věříte, že sa v prvéj chvíli zhodli, že sa im to všecko enem zdálo a na svaďbu teprvá vyjedú? Jediné, co im v téj teoryji neštymovalo, býl chybějící Janek a prázný demižon smutno položený vedla bečky na zelé a ramínka z dětským krojem.

Svaďba Dýtra a Mily sa nakonec préj povédla a skorem všecko býlo v rychtiku až na jednu maličkosť. Boža dotáhla jako překvapení pakl takých ozdobných kapesníčkú na kerých býlo napísané „Na slzy sčestí“. Tož a ty rýchlo porovnala před obřadem do lavic v kosteli – ale jak býla ešče vyhúkaná z téj cesty, tož o tem zapomjéla řecť kostelníkovi, farářovi aj svadebčanom. Takže dobrá půlka tých romantických šnuptychlů ostala v lavicách do druhého dňa, gdy sa v kosteli konál pohřeb jednéj zaslúžilej rodačky, kerá odkázala hromadu peněz pambíčkářom. Tož umíte si asik představiť, jakú radosť z teho prezentu měli pozústalí aj falář, kerý mosél rozčúlenú rodinu pěkně dlúho uklidňovat, lebo ti sa zapřísahali, že kostelu z dědictva nepříde ani kuřinec…

Žádné komentáře:

Okomentovat